Stäng formuläret

Jag vill starta ett projekt tillsammans med er

Jag fyller i det här formuläret för jag vill att ni ska ta kontakt med mig ASAP!


WordPress 5.0 och nya editorn Gutenberg

WordPress 5.0 sägs vara den största uppdateringen av WordPress genom tiderna och detta på grund av den nya editorn Gutenberg. Det vill säga själva publiceringsverktyget som du arbetar i när du skapar sidor och innehåll. Så vad är då det nya? Osolo har testat Gutenberg och här kommer vår rapport.

26 SEP 2018

Markus Ojanperä

markus.ojanpera@osolo.se


WordPress Gutenberg


Den stora nyheten och uppdateringen är själva editorns gränssnitt och hur webbredaktörens arbetsflöde kommer att förändras för att skapa och redigera sidor. Mycket av det som har funnits sedan WordPress 2.0 kommer att ersättas. Gutenberg är alltså en helt ny visuell editor som innebär slutet för alla långa överbelamrade sidredigerare med textfält, knappar, checkboxar och annat som gör att editorn kan upplevas som något rörig. En annan stor nyhet är att uppdateringen är byggd med modern teknik – utvecklad på GitHub med WordPress REST API, JavaScript och React.


Var kommer namnet Gutenberg från?


Namnet Gutenberg kommer från den tyske Johannes Gutenberg, som traditionellt brukar tillskrivas uppfinnandet av boktryckarkonsten med rörliga typer – dvs en flexibel möjlighet att sätta texten i en bok med hjälp av bokstavsblock. Denna revolutionerande tryckteknik som uppfanns på mitten av 1400-talet användes ända fram till 1970-talet, även om det självklart blev mer effektiviserat och mekaniserat under århundradena.Blocks – dina nya vänner


Kopplingen mellan Gutenbergs uppfinning och WordPress nya editor är att du som webbredaktör jobbar med block, bestående av olika slags innehåll, som du fritt kan infoga, redigera och flytta runt på en sida. Ditt arbete blir enklare, snabbare och förhoppningsvis roligare! Och enligt WordPress själva kommer dessa blocks bli dina bästa vänner. Här får du möjlighet att bekanta dig lite med de här nya vännerna. Du som jobbar med innehåll på en WP-sajt kanske redan känner till att det idag finns möjlighet att jobba hyfsat fritt med olika sektioner. Men Gutenberg är något annat – det är ett enklare och mer flexibelt sätt att skapa layout och content på en sida. I Gutenberg skapar du en ny sida från i princip ett tomt blad och adderar olika block utifrån vad du vill förmedla. Detta kan kännas lite omvälvande i början om du inte är van vid den frihet som detta erbjuder. Men du kan vara lugn, det är egentligen inte så svårt som det kanske låter. 


Vårt första test med WordPress Gutenberg


På vår egen testsajt med Gutenberg ser det ut som här nedan då en sida ska skapas. Som sagt, ett blankt papper där du har möjlighet att vara fri och kreativ och även kunna gå helt bananas (om du är på det humöret). Här nedan har vi blocks för rubrik, brödtext och är på väg att infoga ett bildblock.Arbetssättet kändes till en början lite yxigt, men det var ändå inga problem att komma in i hur det fungerar att bygga en sida med blocks. När du förstått principen går det väldigt snabbt att arbeta med dessa block, förutsatt att en har en hyfsat tydlig bild av vad resultatet ska bli. Och det är härligt att direkt i administratörsverktyget se hur sidan kommer att se ut – du behöver alltså egentligen inte förhandsgranska för att få en uppfattning av hur resultatet kommer att bli. Nu kan vi alltså äntligen börja prata om en WYSIWYG-editor!Finns det något negativt att säga? Jodå, pluginet känns inte helt färdigt. Gutenberg behöver finslipas i detaljerna. Göras mer intuitivt, enklare att förstå och lättare att komma igång med. Det saknar också de där extra små detaljerna för att kunna finjustera design och layout. Men vi tror att en del av dessa features kommer att finnas med i lanseringen av WordPress 5.0.


Ett stort plus är att det går att utveckla egna block, vilket ju är en fördel i och med att det alltid behöver göras kundspecifika lösningar. Så visst finns det möjligheter att kunna få till exakt det du är ute efter!


När lanseras WordPress 5.0 med Gutenberg?


Releasen för WordPress 5.0 med Gutenberg var till en början planerad till april/maj men har nu skjutits upp till årsskiftet. Gutenberg-pluginet har fått förvånansvärt dålig kritik på WordPress eget forum, vilket antagligen är en av orsakerna till att WordPress skjutit på lanseringen. Vi tror att den konstruktiva kritik som i många fall framkommit har gett utvecklarna möjligheten att förbättra och tweaka Gutenberg inför lanseringen. Så vi håller tummarna att de nu kan hålla tidsplanen och släppa WordPress 5.0 runt årsskiftet.


Måste du uppdatera?


Som nämnts tidigare så innebär Gutenberg ett helt nytt sätt att arbeta med layout och content på en webbplats. Detta innebär såklart en omställningsperiod för alla som är så vana vid det gränssnitt som funnits i flera år. Om du tycker att stora förändringar är något läskigt går det att låta bli att uppdatera till nya WordPress. Vill du uppgradera till WordPress 5.0 finns finns alltid tryggheten att kunna byta till det gamla klassiska (dvs nuvarande) versionen av editorn och samtidigt vara kvar i 5.0 – om du tycker att Gutenberg känns för krångligt och helt enkelt inte håller måttet.


Vill du veta mer om WordPress 5.0 och Gutenberg?


På det stora hela ser WordPress Gutenberg ut att vara ett kliv i rätt riktning. Gutenberg känns modernt bjuder in till ett mer kreativt och öppet arbetssätt för att skapa content. Möjligheterna till att bli ett kraftfullt och flexibelt verktyg finns där. Vi tror att WordPress 5.0 i framtiden kommer att påminna mer om dagens så kallade page builder-plugins, där du som redaktör/kreatör har ännu större frihet att styra över layout och form på hela sajten.


Vill du veta mer om framtiden och kanske testa WordPress Gutenberg kan du kontakta oss på info@osolo.se